16 Temmuz 2010 Cuma

Büyük resim, küçük ayrıntılar, daha da küçük hatırlatıcılar

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin, Feriköy'de gerçekleştirdiği %100 Ekolojik Pazar projesinin 4. yıl kutlamalarındaki Geri Dönüşüm Atölyesi performansıyla Kamile'den bahsetmiştim.
Aynı etkinlikte gerçekleştirilen bir çekiliş ödülü de benden bir koçluk uygulamasıydı. Böyle bir etkinlikte adımı vererek çok onore etti sevgili Buğday Ailesi.
Bugünkü koçluk çalışmam da bu çekiliş sonucu tanıştığım güzel ruhla gerçekleşti.
Çok cici bir insan kendileri ve pek sıkıntısı da yok, kendinden memnun. Ancak çevresinin sık sık tekrar ettiği cümleleri kabullenmişliği vardı.
Biraz bunları sorguladık ve bir yerlerden çıkışlar bulduk.
Biraz kararlılığı sorguladık, biraz da mutluluğu. Sonra da konuştuklarımız arasında bağlar kurduk.
Tercihler ve kararlar arasındaki farklar üzerinde durduk özellikle ve hedef çalışması yaptık. Baktık gayet uygun arkadaşımız bu yolda, biraz daha etkin bir çalışma olsun ve "sistematik" kavramı üzerinde duralım dedik.
Hedeflere ulaşma yolundan bahsettik ya da "yol"dan diyelim kısaca.
Tahmin edersiniz ki size çalışmayı anlatmayacağım. Sonuçta her çalışma birbirinden ayrı özellikler taşıyor zaten. Ancak bu "yol" kavramı herkes ve her durum için geçerli, ben de konuşurken kendime ödevler çıkardım.
Hedeflediğimiz şey ne olursa olsun, zihnimiz ağırlıklı olmak üzere çeşitli sebeplerle yoldan sapabiliyoruz ve hatta genellikle de ulaştığımız nokta, hedeflediğimizden katmer katmer uzak olabiliyor.
Pekala sebebi nedir bunun ve pratik bir çözüm nasıl olur diye bir süredir düşünüyordum. Bugün uygulamalı olarak cevabını aldım:)
Aslında birçok kitapta da yazıyor; "hedefinizi hatırlayın!" :)
Bunun için çeşitli sorgulamalar üzerinde durmakta fayda var sanırım.
Mesela genç arkadaşımla, ona kendisini mutlu hissettirecek özellikler ve bu özelliklerin özelliklerini belirlemek üzere çalıştık. Ardından da bir otokontrol mekanizması üzerinde durduk.
Özelliklerin özelliklerini ayrı ayrı kurguladık ve aklımıza geldikçe sorgulamak üzere çıpalamalar yaptık. Şu an aklıma gelen bir örnek ile; bir hanımız ve yakışıklı bir beyle karşılaştık. "Bu genç, bana yeni bir şeyler öğrenmemde aracılık edecek mi:)"
Bu cümleyi, dilediğiniz gibi kendi özelliklerinize göre değiştirip çoğaltabilirsiniz, daha kısa, daha basit yapabilirsiniz:) Sonuçta ağdalı konuşmak tarzım olduğu için örnek de böyle çıktı:)
Büyük resimlere odaklanınca, ayrıntıları çok atlıyor ve unutuyoruz.
Böylece belirlenen büyük hedefe giderken, önümüzün flu olmasını engellemeye, mümkün oldukça açmaya çalıştık. Hedefler nezdinde karşılaşılan herşeyin, mümkün olduğunca uygunluğunu sınamak üzere aklı sorgulatmak yani amacımız.
Ben, kendi ödevlerime de uygun olduğu için, kendime öğütler çıkardım, belki işinize yarar diye de zaten bildiğiniz şeyleri, deneyimle pişirip paylaştım:)
Yakında sorgulama-suçlama diyagramına değinmeyi düşünüyorum.

1 yorum:

  1. "hedefinizi hatırlayın". Yol ne kadar uzun ve aşmak gereken engeller ne kadar çoksa, ya da yolda karşılaştığımız farklı durumlar faklı insanlar ve öğrendiğimiz farklı şeyler ne kadar çoksa, hedefi hatırlamak o kadar zorlaşıyor. O yüzden not tutmak, defter tutmak ya da ufak kağıtlara bir iki anahtar kelime yazıp her gün görebileceğimiz biryerlere yapıştırmak işe yarayabilir.

    YanıtlaSil

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))