11 Nisan 2012 Çarşamba

Sihirli Aynaya İhtiyacımız Var

Yakın zamanda bir seansım oldu ki süper hissettim, paylaşmak istedim. Buluşma sebebimiz iş hayatındaki tatminsizlikti.
Danışanım kişisel gelişime ilgili ve kendisini gözleyen, "farkındalığı yüksek" birisiydi ama sorunlarını aşamıyordu. Bu amaçla yol aldığımız koçluk sürecinin özeti için ise sihirli ayna diyebilirim.
Neden koçluğun aynasında sihir misali göz kamaştıran bir başarı vardır?
Aynalar olduğu gibi yansıtır, değil mi? Ne kadar doğal, ne kadar yalın, değil mi? Her ne kadar uzaktan hoş gelse de kimse sorunlarıyla yüz yüze gelmekten hoşlanmaz. Zihin de bunu bildiği için sık sık o aynayı karalar, tu-kaka eder ve ya ayna çalışmaz ya da can sıkar, özsaygı kaybına yol açar…
Zihnimizin yarattığı bu kaostan sıyrılıp, aynalık gerektiren unsurları nasıl yakalayabiliriz? Çeşitli kişisel gelişim kitaplarından ve eğitimlerden faydalanabilirsiniz, koçluk gibi etkili hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Kendinizi gözlemeye ne dersiniz?
Mesela en çok sarf ettiğiniz cümleler neler? Mantıklı veya değil, en çok kullandığınız bağlaçlar, cümle ekleri… Mesela bu danışanım sık sık “olması gereken” şeyler anlatıyordu bana.
Bir başkası “di mi (değil mi) ama” diye bitiriyordu hemen hemen her cümlesini.
“Olması gereken”miş gibi gözüken şeylere farklı perspektiflerden bir daha bakmaya çalıştık, aynalık yaptım güya. Ama zihin zaten biliyor bunları, dirençle de karşılaştım.
Ardından daha farklı bir bakış getirdik, sorunu aşmaya yönelik motivasyonlarla besledik aynalama sürecini. Kalıpların bize normal gelmesinden yola çıktık, normal şeylerin normlar / kalıplar olmasıyla devam ettik. Mantığımıza uygun şeyler konuşarak, “olması gerekenler”in kaynaklarını ve çözümlerini irdeledik vs…
Sizce nasıl devam etti?
Yüzünde kocaman bir gülümseme ve kendine güven vardı artık. Çünkü hem sorunuyla yüzleşebilme cesareti bulmuştu hem de aşabilecek motivasyonu edinmişti. Yaşadığı sorunun kaynağının amiri değil, kendisi olmasını avantaja çevirdi ve sadece kendisini geliştirerek çözüme ulaşmayı başardı.
Hem kendinizle hem de başkalarıyla iletişiminizde bu AYNAyı lütfen etkili kullanın.
Buradan kendinize çıkarımlar yaparak kendi aynalamalarınızı ve güdüleyici bakış açılarınızı kurgulayabilirsiniz ümidiyle paylaşmak istedim.
Keyifli aynalamalar dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))