29 Nisan 2012 Pazar

Çözümler İçin Sihir Gerekmiyor

Bazen sorunlarımıza sihir bile yetmez diye düşünürüz.
Oysa bir söz vardır ya, "dağına gör kar yağarmış" diye.
Sorun her ne ise içinde kaybolmamızın sebebi bazen dağı unutmamız, bazen karı fark etmeyişimiz, bazen de "aman sen de"ciliğe girerek, koyvermemiz.
Sorunlarda hızlı ve yoğun bir şekilde "niçin" diye diye düşünüyoruz.

Oysa bir sorunu çözmenin ön adımı sorunu kabullenmek, ilk adımı ise sorunu tanımlamaktır. Ne yaşıyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Sorununuz ne?
Zihnimiz, sorunla yeterince boğulmuşsa, ne yaptığımızı düşünmek, çözüm getirmeyecektir.
Bu durumda bir adım geriden bakıp, NASIL sorusuna çözüm bulmayı denemelisiniz. Böylece konuya daha ojbektif ve daha vizyoner bakabileceksiniz.

Bunun basit bir örneği yakın zamanlı bir koçluk seansımdan gelsin; Konuya girişimiz, can sıkıntısıydı; çünkü bağırsaklarında problem çıkmış, bir nüks vakası. 2 yıl aradan sonra rahatsızlığı tekrar çıkmış ortaya. Bunu konuşurken, sağlık sorunları üzerine koçluk çözümlerimden bahsettim kabaca, "hadi bir el at" dedi ve özel sorgulama stilimle konuya tekrar yaklaştı ve başka bir sorun çıktı altında; çok yakın bir arkadaşının arkasından konuşması.

Konuşurken bu konu hakkında biraz daha duygusallaştı, sesi zaman zaman titrer gibi olmuştu. Ama çözüm gelmiyordu.
Bir adım geri gittik biz de, arkadaşının yaşattığı sorundan sıyrılıp, sorunun nasıl bir yapıda oluştuğunu konuştuk. Hazmedemiyordu ve hazım durumunu, hazım sürecini konuştuk biraz.

Ama yine de çözüm çıkmıyordu, bunlar zaten başka yerlerden düşündüğü şeylerdi ve zihni cevap üretmiyordu.
Bunun üzerine NEDEN hakkında konuştuk ve karşımıza özdeğer çıktı.
Bunun eksikliğine sebep olan düşünceler pat diye çıkmadı karşımıza, ama zaten saklıdır özdeğerler de özdeğersizlik de...

Çözüm için nereye bakacağımıza dair sesindeki titreşim kendisini gösteriyordu ki bir söz tetikledi beni; "daha önce böyle hiç düşünmemiştim, teşekkürler!"
Ben de blogta paylaşayım bunu dedim.

Sorunlarınızı çözmek için kıvranırken, soru stillerinizi koçluk yapılarına taşırsanız veya bu konuda destek alırsanız, çözümler de size gülümseyecektir. Çünkü koçluk, bir sihir değil, düşünme becerisine sahip herkesin yapabileceği, döngülerden kurtaran bir düşünme stili.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))