13 Ağustos 2012 Pazartesi

Mobbed Musunuz?


Özeleştiri becerimizin az olması ve eleştiriye de kapalı olmamız çözülebilir bir çok soruna maalesef ortam hazırlıyor, ateşi horluyor.
Oysa bazen de kendimizden ödün verecek kadar eleştiriye maruz kalıyor ve farkında dahi olmuyoruz. Eleştiri gibi burada kasıtlı veya kasıtsız diğer yıldırıcı eylemler de söz konusu olabiliyor tabi.
Peki acaba fakında olmadan mobbinge maruz kalıyor olabilir misiniz? (Ben bu durumu mobbed olarak tanımlıyorum.)

Daimi çatışma varsa, aşağılanma, dışlanma duygusu varsa, küçük düşürülme söz konusuysa, alay ediliyorsa sizinle, performans düşüşüne haksız eleştiriler getiriliyorsa, mantıksız uygulamalara maruz kalınıyorsa, işten atılma ve benzeri tehditler yapılıyorsa, hakkınızda dedikodular çıkarılıyorsa... Mobbinge maruz kalma olasılığınız baya yüksek zaten.

Öyleyse fikir vermesi için bir kaç şey paylaşmak istiyorum.

Eğer işyerinizde şunlar varsa mobbing sorgulanabilir o işyerinde; sürekli iş kazaları, yoğun devamsızlık, verimsizlik, gittikçe artan müşteri şikayetleri, bazı departmanlarda özellikle yüksek çalışan devir oranı, olumsuz çalışma iklimi ve benzerleri varsa o atmosferin sorgulanmasında fayda var. Çünkü mobbinge maruz kalınıyor olabilir veya her an başlayacak olabilir böyle bir süreç.
Göz ardı edilse bile, mobbingin manevi zararları gibi maddi kayıpları da vardır ve bu da genelde şirketlere yansır. Mobbingin şirketlere maaliyetleri hakkında yakında bir şey derleyip paylaşacağım.

Atmosfere baktık, şirketi sorguladık. Peki ya siz?
Sebepsiz sırt ve bel ağrılarınız varsa, çabuk öfkelenebiliyor, çabuk kırılıyorsanız, eskiden sevdiğiniz işinize artık gitmek istemiyorsanız, ayaklarınız sebepsizce geri geri gidiyorsa, iş yerinde birilerinin herhangi bir sebeple mağdur olduğunu veya hakkı yendiğini düşünüyorsanız (siz de olabilirsiniz bu kişi) Bu ve benzeri sebeplendiremediğiniz psikolojik ve fizyolojik durumlardan ötürü bir şüphe doğuyor: mobbinge maruz kalıyor veya tanık oluyor olabilirsiniz.
Mobbinge tanık olanlar da durumlarına göre dolaylı şekilde mobbing mağdurudur ya da farkında olmadan mobbing uygulayıcısıdır.

Ama bunlar fark ettiyseniz bir olasılık. Dolayısıyla hemen "mobbing uyguluyorlar" diye alarmları çalmanın lüzumu yok. Çünkü mobbingin psikolojik etkilerini çözmeye dair yaptığım koçluk uygulamalarında, bazı tanışma seanslarında gördüm ki, birçok kişi bazı konuları, bazı yaklaşım stillerini ve hoşnutsuz oldukları herşeyi mobbinge atfedebiliyorlar ve bu da hem düşünce kirliliğine yol açıyor hem gereksiz stres doğurabiliyor hem de motivasyonunuzu daha da çok düşürebiliyor.

O sebeple bu şüphelere sahipseniz uzmanlarla görüşmenizi öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))