29 Temmuz 2012 Pazar

Tıp Okudum Diye Klasik Doktor Mu Olmalıyım?

Mavi hap Viagra'nın ne işe yaradığını hepiniz biliyorsunuz. Peki ya piyasaya ilk çıkışı ne üzerineydi? Direkt ereksiyon sorunları için miydi?
Hayır. 
Kalp rahatsızlıkları için kullanılıyordu ve hastaların beyanları, bu yönde de etkili olduğunu gösterdi ve süreç içinde piyasaya arzı yön değiştirdi.

O Dağın Ardında Ne Var? isimli kitabı okuyanlar, Celal Aras'ın hayat hikayesini bilirler; :Aras Holding'in merhum kurucusu.
Peki ya Aras Holding denince akla hangi hizmetleri geliyor; kargoculuk. Peki sizce Celal Bey kargoculuk üzerine mi kurmuştu holdingini?
Tahmin edersiniz ki hayır, ancak zaman içinde piyasa taleplerindeki değişimler ve kendi yetkinlikleri neticesinde kuruluşlarından çok farklı bir rotada seyir ediyorlar bugün.

Bir üründen ve bir isimden örnek veriyorum ama piyasada birçok benzeri örnek var. Peki özellikle kariyer yolculuğuna yeni başlayan gençler neden bunları görmezden geliyor ya da büyükleri rehberlik etmiyor?

Ben iktisadi ve idari bilimler okudum. Fakültedaşlarım mezuniyetle beraber ya KPSS ya da banka sınavlarına koşturuyorlar. Çünkü işletme, iktisat, maliyenin önünce sadece bunlar var(!).

Oysa ilgi alanlarımız, lisans eğitimlerimizde bizi özgün uygulamalar icra etmeye çekebilir ve bunun için üniversitedeki at gözlüklülerin vizyonlarına muhtaç değiliz.
Çocukluğumdan gelen psikoloji altyapımı, ekonomi eğitimimle birleştirip Girişimci Psikolojisi üzerine çalışmalarımı bu bakışa borçluyum. Girişimci koçluğu, mobbing çalışmaları, işletme vizyonları hep bunun meyveleri.

Aile baskısı, uygunsuz rol modeller, yanlış tercihler vs neticesinde tıp okumuş biri olsa mesela...
"N'apalım, bunu okuduk, mecbur bunu yapacağız" mı demek zorunda peki?
Aklıma Düş Hekimi geldi. Aslında bir diş hekimi olan Yalçın Ergir, kişisel gelişim konularındaki yalın anlatımları ile düşlere giden yolculuklar sunabiliyor dinleyicilerine.

Cüneyt Arkın gibi, doktorken oyuncu olmanız, radikal sapmalar yapmanız şart değil. Ama lisansınıza ve o kağıt parçasının öngörülen sınırlarına da mahkum kalmamalısınız.

Bu konuda soru işaretleri olan herkese, "şunu okudum ama memnun değilim, ne yapabilirim ki" diye sorgulayan herkese kapım açık, seve seve yardımcı olacağım. Yeter ki kendi özgünlüğünüzü yaşayabilin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))