12 Haziran 2012 Salı

Hiç Nepal'de Manastıra Gittiniz Mi? Gidenler Hiç Orada Kalmış Mı?

Nepal'in ayrı bir yeri vardır bende. En enteresan meditasyon çalışmama konu olmuştu oradaki bir manastır.
En iyi çaldığım enstrümanlardan didgeridoonun metal bir versiyonu varmış, öğrenmek için Nepal'e git diyorlar.
Ve klasik budizm, bengal kaplanları vs...

Direkt reklam gibi olacak ama bana hoş gelen birşeyi paylaşmak istedim.
Başka program sebebiyle benim gidemediğim bir yurt dışı turu var.
Diğer gördüğüm turlara kıyasla bunun bir öyküsü var ve geri planını biliyorum. Bu, bu, bu piyasada gider şeklinde bir popülist yaklaşımdan ziyade, bizzat deneyimleyip de organize edilen bir yapı. 
Bilgilenmeniz için de paylaşayım dedim.
Organize eden Elif Yılmaz ve Şenay Karakaş.
Elif'ten Ay Geceleri konseptindeki sıradışı toplantıları ve birkaç konu hakkında blogumda daha önce bahsetmiştim.
Şenay ise Düşler Akademisi projesinde gönüllüyken tanıştığım, gönlü temiz bir arkadaşım. 
Bu etkinliğe katılamıyorum, ama ikisinin de çalışma prensiplerini baya baya bildiğim için gayet rahat reklamlarını yapabilirim :))))

NEPAL TURU
Nepal (9 Gündüz, 8 Gece; 6 Gece Otel Konaklamalı, 2 Gece Manastır Konaklamalı)
Nepal:
Güçlü Çin ve ruhsal Hindistan'la çevrilmiş bir ülkedir Nepal. Ayrıca kuzeyinde ünlü sıradağlar Himalayalar'ı buluyorsunuz. 8000 metreyi aşan dağlarından Everest ise, en büyük zirvedir. Türkiye'yle kıyaslarsak nüfusu yarısı kadardır, yüz ölçümü ise beşte birimiz. Halkının %80'i Hinduyken, Buda'nın memleketi olduğu için %10'u da Budist'tir. Bu sevimli ülkenin dili ise Nepali'dir, ama siz İngilizce de kullanabilirsiniz.
Şu an cumhuriyetle yönetilse de uzun yıllar süren Komünist Parti rejimi, rekabetin olmamasına sebep oldu. Bu sebeple dünyanın az gelişmiş ülkelerindendir (merak edenler için, kişi başı gelir 240$). Ama bu durum, ülke insanlarına saflık kazandırmıştır. Saf, tertemiz, yardımsever insanların yaşadığı ülke olan Nepal'de UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan bir çok tarihi eseri göreceksiniz. Bunun yanı sıra, engin ormanlarında yapılan safariler, yüksek dağlarına yapılan trekkingler ve muhteşem manzaralarını çekme amaçlı fotoğraf turları da Nepal'i turistik açıdan revaçta bir ülke haline getirmektedir.
Biz de bu farklı ülkeye, daha da farklı bir gezi düzenledik. Nepal'in başkenti olan Kathmandu'nun tarihi kokusunu solumak, değişik yaşam tarzlarına tanık olmak, manastır yaşamını deneyimlemek, enerjisi yüksek tapınaklarını gezmek, orman safarisiyle maceranın doruklarına çıkmak, Pokhara şehrinde tam bir yazlık tatil yapmak için bu farklı geziyi düzenledik.
Gezimizin Planı:

1.Gün(3 Temmuz):
Airarabia Havayolu'nun gece 01:10 uçağıyla Nepal, Kathmandu'ya uçuyoruz. Gecemiz uçakta geçecek. Ertesi gün 13:00'da Katmandu'da,havaalanında rehberimiz bizi karşılıyor. Turist otobüsümüzle Katmandu, Thamel'de otelimize geçiyoruz. Otele yerleştikten sonra saat 15:00'de rehberimizle Katmandu'yu keşfe çıkıyoruz. 13. yüzyılda inşa edilmiş ve gösterişliliğinden hiçbir şey kaybetmemiş Hindu tapınaklarını ziyaret ediyoruz. Rehberimizle Katmandu'ya tarih içerisinde bir yolculuk yapıyoruz. Akşam da Katmandu'nun eğlenceli ve renkli yaşamına giriyoruz. 22:00'de ise otele dönüş yapıyoruz.
2.Gün(4 Temmuz):
Otelimizdeki kahvaltıdan sonra turist otobüsüyle Kopan Manastırı'na gidiyoruz.
Kopan Manastırı hem yatılı bir Budist okuludur hem de turistler için Budizmi yaşama amaçlı bir konaklama yeridir. Katmandu şehrinin hemen dışında Himalayalar'ın eteğinde yer almaktadır. 1971 yılında Lama Zopa Rinpoche tarafından kurulmuştur. Lama Zopa Rinpoche, 1950'de Çin'in Tibet'i işgali sonucu Tibet'ten Nepal'e göç eden Lama Lawudo'nın enkarnesidir. Halen manastırda yaşasa da dünya genelinde seminerler vermek için sürekli yurtdışına çıkmaktadır.
Öğlen vakti özel turist otobüsümüzle manastıra varıyoruz. Odalarımıza yerleştikten sonra manastırı keşif gezisine çıkıyoruz. Manastırın dışında yaptığımız hafif bir yürüyüşten sonra saat 18:30'da akşam yemeği, akabinde de manastır öğrencilerinin Chanting (Budist Zikri) adında yaptıkları gösteriyi izliyoruz. Bugün erken yatıp dinleniyoruz. Çünkü ertesi gün erken kalkış var.

3.Gün(5 Temmuz):
Gündoğumunda kalkıp günün doğuşunu Himalayalar üzerinden eşsiz bir manzarayla izliyoruz. Turuncunun ve mavinin her tonunun harika oluşumlarına gözlerimiz ve bedenimiz eşlik ediyor. Ardından Budist rahiplerin ve manastır öğrencilerinin yaptıkları günü kutlama gösterilerini izliyoruz. Gösteriden sonra kahvaltımızı yapıyoruz. Manastırda hergün saat 10:00'da turistler için yapılan meditasyon seansına katılıyoruz. 11:30'daki öğle yemeğimizi yedikten sonra da turist otobüsümüzle ve rehberimizle Katmandu'nun tapınaklarını görmek için harekete geçiyoruz.
İlk durağımız, dünyanın en büyük stupasının(stupa; kutsal Budist anıtı) olduğu Bodannath Meydanı. UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Bodannath Stupa'sının yapılış tarihi M.Ö. 5. yüzyıl olarak bilinmektedir. Stupa yapıldıktan sonra Budist rahiplere hacı olmaları için kapılarını açmıştır. 1950 yılında Tibet'in Çin tarafından işgali sonucu Tibet'ten Bodannath bölgesine birçok Budist Lama göç etmiştir. Göç eden Lamalar bölgede kurdukları 50 ayrı manastırla Bodannath Meydanı'nını oluşturmuşlardır. Meydanın sakin, huzurlu ve dingin havasını solurken gezimize devam ediyoruz.
Günün ikinci önemli gezisini ise Pashupunathi  Hindu Tapınağı'na yapıyoruz. Bodannath Meydanı'na yakın nehir kenarına kurulmuş olan Hindu tapınağı da UNESCO Dünya Mirasları listesindedir. Dünyada sayılı Hindu tapınaklarından biri olan Pashupunathi 'yi 2000 yıl önce Tanrıların inşa ettirdiğisöylenmektedir. Hindu inancına göre Tanrı Şiva'nın tapınağı olarak da bilinmektedir. Ölü yakma törenlerinin yapıldığı tapınağın farklı havasını yaşadıktan sonra turist otobüsümüzle manastıra dönüyoruz. Akşam yemeğimizi yedikten sonra manastırda serbest zaman geçiriyoruz.
4.Gün-5.Gün(6-7 Temmuz):
Manastırda erken alacağımız kahvaltıdan sonra orman safarisi yapmak için özel turist otobüsümüzle Chitwan'a doğru yolculuğa çıkıyoruz.
Chitwan, Katmandu'ya 6 saat otobüs yolculuğu mesafesinde Terai Ovası'na kurulmuş bir orman şehridir. 1973 yılında ülkenin ilk ulusal parkı Chitwan National Park bu şehirde kurulmuş ve safariye açılmıştır. Parkın içinde konaklama da mevcuttur. Parkta yapılan aktiviteler ise rehber eşliğinde; ormanda trekking, jip safarisi, fil safarisi, kanoyla gezintiyle beraber farklı yaşam biçimleri görme ve keşfetmedir. Ormanda bulunan farklı tür yaşam biçimleri, 50'den fazla memeli hayvan türü, 400 kuş türü, 55 tür kara ve su hayvanı, 65 tür kelebek olarak geçmektedir.  Bengal kaplanları, su aygırları, gergedanlar, leoparlar, değişik tür geyikler, maymunlar, ayılar ve antiloplar Chitwan National Park'ta yaşamaktadır.
Parkta bir gece kalıp macera dolu safariler yaparak değişik hayvan türleri görme şansını yakalayacağız.
6.Gün(8 Temmuz):
Günün sabahında yine özel turist otobüsümüzle Chitwan'dan yedi saatlik bir otobüs yolculuğuyla Pokhara'ya gidiyoruz.
Pokhara , Katmandu'nun batısında olan bir vadi şehridir. Phewa Gölü'nün etrafına kurulmuştur.  8000 metre üzerinde dağları olan Annapurna Sıradağlarına sadece 30 km uzaklıktadır. Nehirleriyle, şelaleleriyle, kanyonlarıyla muhteşem bir şehir olan Pokhara, 1768 yılında Nepal topraklarına katılmıştır. Ardından da Hindistan, Katmandu, Tibet, Çin arasında çok önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. 1950'deki Çin'in Tibet'i istilası sonrası Pokhara, Tibet'ten üç milyon Budist göçmene kapılarını açmıştır. Pokhara, bundan dolayı Budizm ve Tibet kültürünün etkisi altındadır. Bu etki de şehre ayrı bir huzur ve dinginlik katmış. Trekking ve dağcılık turizminden dolayı da Pokhara, Nepal'in en modern şehirlerinden biridir. Şehirde, huzuru ve dinginliği yaşarken gölün kenarına kurulmuş restoranlarda, cafelerde de keyifli zamanlar geçirilir.
Pokhara'ya vardıktan sonra otelimize yerleşiyoruz. Ardından da bu inanılmaz şehri beraberce serbest zaman şeklinde geziyoruz. Akşam da modern Pokhara'nın gece yaşamına bir giriş yapıyoruz.
7.Gün(9 Temmuz):
Otelde aldığımız kahvaltıdan sonra özel turist otobüsümüzle bu harika şehri gezmeye devam ediyoruz. 500 metre uzunluğuyla dünyaca ünlü Devi's Fall (Cehennem Şelalesi) ilk göreceğimiz yer. Güzelliğinin görkemi kadar korkutucudur da.
Şelale ziyaretinin ardından göl kenarına geliyoruz. Öğle yemeğimizi yedikten sonra, gölde kayıkla gezintiye çıkıyoruz. Günbatımına doğru Phewa Gölü'nün kuzeyine geçiyoruz kayıkla. Oradaki farklı stupaya doğru trekking yapıyoruz. Daha sonra gün batımının Annapurna Sıradağları üzerindeki farklı renklerini ve manzarasını oradaki tepeden izleyerek görsel bir şölen yaşıyoruz.
Göl kenarında yiyeceğimiz akşam yemeğinden sonra da Nepal etnik müziğini ve dansını izlemek için eğlenceye gidiyoruz.
8.Gün(10 Temmuz):
Sabah kahvaltıdan sonra Pokhara'da uçak vaktimize kadar serbestçe zaman geçiriyoruz. Öğlen uçuşuyla da Katmandu'ya geri dönüyoruz. Katmandu'ya döndükten sonra otelimize yerleşiyoruz. Günü serbestçe geçirip Katmandu'ya, Nepal'e veda ediyoruz. Akşam da eğlenerek Nepal'e son vedamızı yapıyoruz.
9. Gün(11 Temmuz):
Otelde yaptığımız kahvaltıdan sonra Katmandu Ulusal Havaalanına gidiyoruz. Saat 13:50'de Airarabia havayoluyla Türkiye'ye İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na doğru uçuyoruz.
Ücrete Dahil Olanlar:
-Uçak bileti gidiş-dönüş
-Havalimanından rehber ve turist otobüsüyle karşılama ve otele gidiş,
-Tüm konaklama masrafları ve sabah kahvaltıları,
-Manastırda, Chitwan Milli Park'ta üç öğün yemek,
-Müze ve tarihi yapılara giriş ücretleri,
-Rehberlik Hizmetleri,
-Özel klimalı turist otobüslerinde ulaşım,
-Pokhara-Katmandu uçak bileti
Ücrete Dahil Olmayanlar:
-Yurtdışı çıkış harcı (15TL),
- Nepal Vizesi (25$),
-Katmandu'da ve Pokhara'da kalma süresi boyunca öğle ve akşam yemekleri,
-Pokhara'daki tekne turu,
-İçecekler,
-Bahşişler,
-Tüm özel ve kişisel harcamalar.
·         Otel ve manastırdaki odalar standart odalardır. Lüks odada kalmak isteyenler aradaki ücret farkını karşılamak mecburiyetindelerdir.
·         Ücret    :1500 Euro  Kredi kartına taksit yapılır.
Elif YILMAZ
ABC    TURİZM
Tel               :+90 212 2438967
Fax              :+90 212 2938050
GSM           :+90 533 4963867
web            :www.abcturizm.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))