8 Haziran 2011 Çarşamba

Girişimci Beyninin Fırtınasından Dökülenler

Bugün KOBİ ve girişimcilik danışmanlığı konusunda Türkiye'nin en büyüğü MG Danışmanlık ile beraberdim.

Beni tanıyan birçok kişi, bu çözüm ortağım ile bağımı bilir, bendeki emekleri, samimiyet ve desteklerini...

Bir proje teklifim için oturduk beyin fırtınası yaptık ve sonrasında bahçeye kaçtık.

Son zamanlardaki koşturmacadan iş dünyası ile ilgili sohbetlere attık kendimizi: iş piyasasının endüstriyel ve psikolojik açıları.

Geçen gün fizik teorisyenleriyle de kuantum mekaniği ve doğurduğu felsefi akımın etkileri üzerine uzun bir söyleşi yürütmüştüm. Açıkçası o arkadaşlardan sonra, MG ayağımı toprağa indirdi yeniden.

Bu sohbetimizden akılda kalanların bazılarını paylaşmak istedim ben de.

Kadın girişimciliğinin desteklenmesiyle başladık zaten; neler deneniyor, verim nasıl artırılır...

Acaba ülkemizin kadın girişimci yüzdesi, gerçekten artırılmalı mı yoksa mevcut yapı için optimum bir düzeyde mi?

Bu konu, kadının yerinden güç alıyor veya zayıflıyor. Bu sebeple de bilnç oturması, yayılması ve farkındalık üzerine konuştuk.

Sonuçta ülkemizde kadın girişimciler %6 dolaylarında seyrediyor.

Tabi bu yüzdelik dilimde, teşviklerden yararlanma arzusuyla, erkeğin işini kadın üzerine kurması sebebiyle, sadece kağıt üzerinde girişimci kadınlar da var. Ancak bu vesileyle en azından kadınların Vergi Daileri'ne gitmek zorunda kalmaları, kanuni söz sahibi olarak evrak imzalamaları dolaylı bir etki doğuruyor olamaz mı?

Kurtarmıyor kadını, yükseltmiyor, yüceltmiyor, ancak en azından evden çıkarıyor.

Ancak bunda bile, iş kurmaya ve eve ekmek getirtmeye yönelik girişimcilik eğitimlerinin bazılarında, kadının sadece kadınlar sınıfı ile eğitim alması zorunluluğu, kocaların izin vermemesi, maalesef karşılaşılabilen bir sorun. Kadının girişimcilikten önce kadın olarak mahrum kaldığı diğer gerçeklere değinmiyoruz bile şu an.

Böylesi ve daha fazla sosyal problem söz konusuyken, bunları es geçip ticari imtiyazlar tanımak, sorunlara ne denli çözüm getirir diye soruyoruz.

Diğer konularla devam edelim.

Acaba daha çok girişimci mi yeğdir, daha nitelikli girişimciler mi? Global Girişimcilik Haftası'nda da sanırım bu tema üzerinde durulacak bir miktar.

Genel olarak girişimcilerimiz ve özellikle kadın girişimciler, hayatlarında ve sektörlerinde zorluklar karşısında paralel dirençler mi gösteriyorlar, nasıl reaksiyon alıyorlar?

Yakında bunları daha da detaylı ele alacağım ama birşeyin üzerinde, daha özenli durmak istiyorum.

Girişimcilik sayesinde değer yaratan ve gelir elde edenler genelde fırsat girişimcileridir ve en temel özellik; talebi dikkate alsa dahi ihtiyaca yoğunlaşmasıdır, değil mi?

Piyasada olmayan, ancak sorgulandığında ihtiyaç duyulan, bilinçsizce göz ardı edilen şeyleri icra etmeye çalışırlar.

Benim, işletmelerin kuruluşları ve sürdürülebilirlikleri için Girişimci Koçluğu yapıyor olmam gibi.

Bu bakış açısıyla, güçlü bir etki olasılığına sahip bir savdan bahsetmek istiyorum.

MG Danışmanlık'ın Projeler Müdürü ve İş Gücü Piyasaları Uzmanı Tuğberk Seçkin, bir çok danışanımın ve müşterimin bildiği, girişimcilik serüvenimdeki eğitmenlerimin en iyisi ve abim gibi sevdiğim birisi.

Daha staj zamanında Mercedes'e birkaç yüzbin Euro tasarruf sağlayan Tuğberk, iş gücüne girmemiş, ancak girmesi çok olası olan ve istihdambilimcillerin gözden kaçırdığı bir kitlenin tanımlanıp, işlenmesi vesilesiyle hem istihdamın hem de iş gücü piyasasının niteliğinin artırılabileceğini savunuyor.

Gözden kaçırılan, ancak daha ağacın yaş olduğu bu kümenin belirlenip, uygun şekilde beslenmesi ve gerektiğinde eğilmesinin, ülke ekonomimize, sürdürülebilir başarı profiline, ilham dağıtıcılık katkısı, en azından sağlayabileceği olaslıklar, daha şimdiden kulağa hoş geliyor, heyecanlandırıyor.

Bana da sizlerle paylaşmak düşüyor.

Bol girişimli günler.

1 yorum:

  1. Düşünce ve planlarımı, benden başkalarına bu kadar net aktarabildiğime memnunum. Anlayanların başında olduğun için hem teşekkür ederim hem de gelecek için umutlanırım...

    YanıtlaSil

Yorumunuzla blogu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler :)))